Gheorghiu Florin
Când Caissa ne zâmbeşte…
Florin Dănănău, candidat maestru
De ceva timp, şahul românesc a intrat, după toate aparenţele, într-o zodie prielnică. Câteva evenimente luminoase îndreptăţesc afirmaţia: ivirea imensului talent numit Bogdan Deac, medaliile cucerite de copii la diferite concursuri internaționale la mai toate categoriile de vârstă, obținerea de către echipele naţionale a unor locuri rezonabile, dătătoare de speranță, la întrecerile continentale, supravieţuirea singurei reviste autohtone, «Şah», în epoca virtuală a internetului, apariţia, neaşteptată şi fulminantă, a unor noi cărţi de şah… Vom zăbovi pe larg asupra acestei ultime «întâmplări», mărturisind credinţa că s-a petrecut ceea ce trebuia să se întâmple de multă vreme: primul purtător al titlului de mare maestru a dăruit iubitorilor sportului Caissei colecţia integrală a celor mai bune partide ale sale!
După peregrinări pe toate paralelele şi meridianele globului, după mii de partide oficiale jucate şi după o carieră greu de egalat din punct de vedere valoric şi temporal, marele maestru Florin Gheorghiu a găsit răgazul şi disponibilitatea de a strânge în paginile unor cărţi rezultatul orelor de concentrare faţă în faţă cu renumiţi adversari, al «bătăliilor» pe eşichier duse sub steagul României.
Nu cred că s-ar putea contrazice afirmaţia că Florin Gheorghiu este cel mai reprezentativ şahist al României. Primele ştiri apar despre copilul de 10 ani în presa deceniului 6 al secolului trecut. Talentul elevului din Ploieşti se revelează pregnant şi exploziv celor din jur. Se păstrează şi astăzi câteva partide disputate cu tatăl său, avocatul Emilian Gheorghiu, în care fiul învinge fără drept de apel. După câteva participări la concursuri individuale sau pe echipe, semnele incipiente ale înmuguririi unei cariere excepţionale de peste şase decenii apar clar în 1958, când copilul de 14 ani participă la semifinalele Campionatului Naţional individual de seniori, încheind concursul cu un scor pozitiv şi obţinând 4 victorii din cele 13 partide jucate!! Apoi, într-un interval de numai 5 ani, 1960-1965, învinge en-passant în patru campionate ale României, obţine titlul de maestru internaţional, îşi adjudecă cu mare autoritate titlurile de vicecampion şi campion mondial de juniori el şi, în sfârşit, devine dintr-un necunoscut în lumea şahului mare maestru, primul al ţării noastre!
Desigur, activitatea de şahist profesionist a marelui maestru Florin Gheorghiu nu mai are nevoie de nicio prezentare. De-a lungul a peste 6 decenii el a jucat mii de partide pe toate meridianele globului şi a contribuit decisive la creşterea prestigiului României pe firmamentul şahului.
La celălalt capăt al carierei, în zilele noastre, jucătorul care a fost printre primii 10 ai lumii a dăruit publicului, sub prestigioasa sa semnătură, două volume ale Integralei de şah. Cărţile sunt practic un rezumat – doct şi captivant – al confruntărilor pe eşichier din deceniile de maximă afirmare a şahistului nostru, 1971-2000. Totodată, volumele “prelungesc” în sfârşit, după 37 de ani (!), prima sa carte, din 1980, Partide alese, în care cititorii pot studia cele mai bune înfruntări ale primei decade de activitate.
Odată ce ai în mâini ambele volume nu ştii ce să admiri mai întâi: bogăţia şi profunzimea adnotărilor, multitudinea adversarilor de mare renume, nenumăratele diagrame inserate, care fac mai facilă urmărirea “evenimentelor” de pe eşichier, prefaţa elogioasă la volumul 2 scrisă de însuşi redactorul-şef al “Europe Echecs”, Georges Bertola, şi cea nu mai puţin extraordinară scrisă de Anatoli Karpov pentru volumul 3!… De asemenea, nu se poate trece cu vederea împrejurarea că cititorul beneficiază în mod fericit de câteva instrumente suplimentare şi extrem de utile pentru o lectură cât mai aplicată: numerotarea şi datarea partidelor, cei trei indecşi anexaţi, ca şi palmaresul celor trei decenii, care listează toate concursurile individuale şi pe echipe jucate în acea perioadă. Explicaţiile partidelor sunt întreţesute de mici anecdote, reminiscenţe şi chiar scurte povestiri pitoreşti, care îmbină în mod fericit şahul şi literatura (este cunoscut că marele maestru Florin Gheorghiu este absolvent de filologie!).
Cititorii acestor opuri dense şi savante, care se pot citi ca un roman de aventuri, vor avea plăcerea să savureze unele dintre marile înfruntări pe tabla cu 64 de pătrate. Adversarii marelui maestru: Karpov, Kasparov, Timman, Beliavski, Sax, Short, Andersson, Torre etc., fac parte din elita mondială şi îl supun pe şahistul nostru nostru unui «tir» intens şi constant, la capătul căruia s-ar putea afla mult-dorita victorie… Înarmat însă cu talentul, cunoştinţele şi puterea de luptă necesare şi nesecate, trebuitoare în astfel de situaţii, campionul României trece netulburat prin aceste «furci caudine», iar la terminarea disputelor rezultatele îi sunt prielnice…
Cărţile cuprind 250 de partide, bogat ilustrate cu diagrame, ale căror mutări sunt însoţite de comentarii preţioase, care elucidează mersul gândirii celor doi adversari. Remarcăm în mod cu totul aparte fotografiile şi dedicaţiile din prefaţa volumului 3, care aparţin foştilor campioni mondiali Karpov şi Kasparov! În ambele volume regăsim indecşi foarte utili, iar în plus, în vol. 3, o anexă literară, aparţinând lui Gheorghe Tomozei, va face deliciul cititorilor, dezvăluind nebănuite conexiuni pe plan personal între şah şi literatură…
În plus, există și… “cireaşa de pe tort”, pe care o găsim în postfaţa autorului și de unde aflăm că volumul de Partide alese, ce conţine înfruntările anilor ‘60, urmează a fi reeditat şi va deveni volumul 1 al trilogiei!…
Unul dintre marile merite ale acestor opuri şahiste este acela că prin parcurgerea mutărilor celor 250 de “lupte” şahiste, care sunt însoţite de comentarii abundente, dar accesibile, se poate ajunge la creşterea sensibilă a forţei de joc a şahiştilor dornici de progres. Fără teama de a greşi, se poate spune că, prin lectura atentă a cărţii, cititorii se pot socoti discipolii unui maestru, care le destăinuie astfel, pe baza propriei lui experienţe, dobândite în compania celor mai buni şahişti ai lumii, unele dintre “secretele” atingerii performanţei în şah.
Se pare că în scurta perioadă scursă de atunci, noile apariţii au stârnit în cel mai înalt grad interesul şahiştilor autohtoni, intrând deja în posesia a sute de iubitori ai sportului Caissei! Nu putem decât să ne exprimăm enorma bucurie faţă de acest eveniment şi să sperăm că, pe termen lung, Integrala va fi una dintre pietrele de temelie pe care viitoarele generaţii de jucători de şah îşi vor clădi cariera.