Florin Codarcea – un împătimit al șahului
Pasiunea unui om pentru un domeniu poate atinge cote pe care nu le gândim în mod normal.
Florin Codarcea a fost ceea ce am putea numi pasionatul iremediabil de șah, adoratorul pe vecie al Caissei!
Căci doar un pasionat peste măsură de sport, în general, și de șah, în special, putea crea ceea ce a creat el. Și mă refer aici la un Album (da, cu “A mare”) de amintiri din lumea șahului cum rar se întâlnește.
Până la prezentarea Albumului, aș vrea să justific puțin afirmația precedentă, pasionat de sport, în general… Pentru că Florin nu a întocmit albume doar pentru sportul rege al minții, ci și pentru sportul rege al mingii! Plăcerea de a colecționa informații, imagini, autografe, de a gândi statistici, de a săpa după ineditul în sport era nestăpânită.
A propos de “a săpa”, Florin Codarcea a fost geolog, un nume cunoscut în acest domeniu în care și-a luat și doctoratul și a profesat cu pasiune, pasiune împărtășită și de cea cu care și-a împărțit viața, soția lui, Venera!
Poate nu vă vine să credeți, dar și fiica lui Florin este geolog, la fel și ginerele…! Iar echipa de șah unde a fost legitimat, nu putea fi alta decât … Asociația Sportivă “Geologia”.
Dar să revenim la sportul nostru, la șah, și până să răsfoim Albumul, să trecem puțin prin paginile Revistei Române de Șah! Vom întâlni de mai multe ori numele lui Florin Codarcea, uneori cu întrebări pertinente despre viața șahistă internă și chiar internațională, alteori cu mici eseuri, dezvăluind un caracter sensibil și plin de … umor!
Iată două intervenții datate aprilie, respectiv septembrie 1978, în care sunt abordate probleme organizatorice la nivelul cel mai de vârf al șahului mondial.
Urmează eseurile, din care nu ne putem abține să nu evidențiem câte o “gemă” și apoi vă lăsăm să le citiți pe îndelete.
– “Nebunul” fără vârstă, în R.R. de Șah nr. 6/1983: Când gafează are o mare scuză, cei din jur zicând “Lăsați-l în pace, doar știți că e … nebun!”
– Căluțul cel isteț, în R.R. de Șah nr. 4/1985: F.I.D.E. i-a apreciat întotdeauna calitățile deosebite, alegându-l emblema șahului mondial.
– Pionul, în R.R. de Șah nr. 12/1986: Deși luptă ca un Spartacus, lovind în dreapta și-n stânga, nu se consideră un erou, gustând mult rolurile comico-tragice ca în “pionul otrăvit”.
Și acum, Albumul!
Acesta începe fulminant, prezentând în primele pagini fotografia, însoțită de semnăturile, cu dedicație, din partea a doi giganți ai șahului mondial, Mihail Botvinnik și Mihail Tal.
Dar cum, unde, când?
Simplu! La Olimpiada de șah disputată la Varna, la vecinii noștri bulgari, în 1962, Florin Codarcea a fost unul din suporterii echipei române. Așa cum microbiștii (de fotbal, de obicei, dar nu numai) se duc pe stadioane (sau în sălile de sport), la fel și Florin și-a luat familia și a mers la … mesele de șah. Acolo Florin Codarcea l-a întâlnit pe … Florin Gheorghiu, mezinul echipei noastre, cu care are și o poză spre neuitare!
Fără o ordonare strictă în timp, Albumul ne prezintă dedicații datate “Moscova, 1961” de la alte nume sonore ale șahului: Paul Keres, Salo Flohr, Gideon Stahlberg, Andre Lilienthal, urmate de multe altele.
Apoi un emoționant salut de la Victor Ciocâltea: “În cele mai fericite clipe, după câștigarea campionatului R.P.R. de șah – 1961 – cele mai prietenești salutări șahiștilor de la “Geologia”, urându-le numai succese în muncă și sport. București, 24/xi/1961”.
Să reproducem și câteva fotografii de la manifestările sportive la care a participat Florin Codarcea.
Ne oprim aici cu dezvăluirea fotografiilor sau numelor celebrităților locale sau străine, lăsându-vă plăcerea să le descoperiți singuri, în Albumul pe care vi-l dăruim, din partea lui Florin Codarcea, în continuare.
Pentru a-l răsfoi, dați click pe Album.
Îți mulțumim, Florin Codarcea, și promitem că vom reveni cu informații și imagini noi!
Florin Codarcea (09.iv.1933 – 26.vi.2020)