“Sacrificiul, armă mortală a șahului?” de Adalbert-Marius Horvath

  Reading time 2 minutes

Lucrând la “Bibliografia Șahului Românesc”, “Bibliografia 2.0” cum îi spun eu, căci de fapt este a 2-a ediție a volumului meu “RO-ABC – A Bibliography of Chess”, București, 2009, tot descopăr titluri mai noi sau mai vechi, foarte puțin sau chiar deloc cunoscute.

Vorbim acum despre “Sacrificiul, armă mortală a șahului?” de Adalbert-Marius Horvath.

Povestea “Sacrificiului …” începe acum mai bine de două decenii, prin 1999, când Marius Horvath, un bun jucător de șah prin corespondență, termina de dactilografiat volumul secund.

Lucrarea analizează cu preponderență partide din șahul poștal, iar în cele 2 volume sunt prezentate în total 98 de partide comentate și 101 de partide fără omentarii.

Partidele comentate sunt prezentate într-un stil alert, uneori cu un preambul, dar toate, absolut toate beneficiază, fapt inedit, de un motto, care rezumă în câteva cuvinte esența partidei!

Influențat puternic de “meciul secolului”, Fischer – Spasski din 1972, de la care se împlinește, în curând, o jumătate de secol (o, tempora!), autorul propune o formulă matematică a sacrificiului și chiar și o imagine grafică! Redăm un pasaj de pe coperta IV a volumelor:

Fischerianul, a cărui imagine grafică apare pe copertă, reprezintă prin semn șivaloare , „oglinda” sacrificiului și „reflectă” condițiile în care acesta poate deveni „o armă mortală” a șahului […]

Din păcate, volumele au rămas în această fază, dactilo și multiplicate la copiator în câteva zeci de exemplare, distribuite într-un cerc restrâns. Marius Horvath a ajuns cu lucrarea sa și la unul din miniștrii Culturii, om de înaltă ținută intelectuală de altfel, care (și aici redăm din cuvintele autorului), după ce a răsfoit-o în cabinetul său, mi-a spus zâmbind, că nu sunt șanse din punctul lui de vedere, că era mai ușor să publice o carte de povești, pentru copii.

Comentariile sunt inutile…!

Despre activitatea sa sportivă, Marius-Adalbert Horvath spune: “Acum încerc să realizez a doua normă C.C.M., pe care tocmai am ratat-o într-o grupă ws/mn, la jumătate de punct”. Spiritul de luptător care răzbate din această declarație, lasă loc și speranței că cele două volume din “Sacrificiul, armă mortală a șahului?” vor vedea lumina tiparului!

Distribuiți acest articol: