Publicaţii digitale în premieră – Monel Tratatovici, “Primii 64 de ani…”

  Reading time 2 minutes

Consecvent ideii de a (re-)construi “Istoria Şahului Românesc” şi a o dărui iubitorilor şahului prin intermediul site-ului www.arhisah.ro, orice material documentar legat de şahul din ţara noastră îl consider binevenit şi demn de adus la cunoştinţa publicului.

Astfel, suntem pregătiţi să lansăm curând “Arhivele Petrovici”. Prin generozitatea “eternului meu colaborator”, cum îmi place mie să-i spun maestrului Valeriu Petrovici, munca domniei sale de o viaţă, fără exagerare, adică mii, zeci de mii de diagrame cu probleme grupate pe teme, pe autori, pe surse etc., o să vi le oferim spre iniţiere, informare, studiu, statistici, analiză…, într-un cuvânt spre documentarea Dvs.

Apoi, suntem în finalizare cu “Antologia miniaturilor româneşti – titlu provizoriu –, sub coordonarea marelui maestru în compoziţie şahistă Virgil Nestorescu, o lucrare de excepţie care cuprinde o selecţie riguroasă a celor mai bune compoziţii şahiste româneşti, din toate timpurile, de toate genurile, cu maximum 7 piese şi va apărea sub sigla “arhiŞAH”.

Am lăsat la urmă numele cu care puteam începe această prezentare. Este vorba de maestrul FIDE Monel Tratatovici, de la care am primit fotografii, texte şi partide care au stat la baza volumului intitulat sugestiv “Primii 64 de ani …” şi care a fost deja publicat în “Biblioteca Digitală”, la secţiunea “Cărţi de şah”.

Am omis, intenţionat, să precizez că toate materialele amintite vor fi disponibile – în premieră pentru publicaţiile şahiste originale de până acum – doar în format digital, PDF, download gratuit, bineînţeles.

Revenind la monografia “Primii 64 de ani …”, trebuie să vă mai spun că o variantă extinsă a acestui volum, cuprinzând texte literare şi alte scrieri primite de la maestrul Tratatovici, care am considerat că depăşesc limitele exclusiv şahiste ale site-ului www.arhisah.ro, poate fi solicitată direct autorului, la adresa de e–mail moneltratatovici@gmail.com.

Odată cu această ultimă iniţiativă, lansăm şi o “provocare” altor şahişti de-ai noştri, aceea de a îşi publica biografia şahistă, amintiri din activitatea competiţională, fotografii, partide selecţionate etc. Site-ul www.arhisah.ro le va sta întotdeauna la dispoziţie, continuând astfel acţiunea de popularizare a şahului românesc.

Distribuiți acest articol: