Expoziție de carte șahistă la B.C.U. “Lucian Blaga” din Cluj-Napoca

  Reading time 2 minutes

În această perioadă, Biblioteca Centrală Universitară “Lucian Blaga” din Cluj-Napoca a făcut o plăcută surpriză iubitorilor de literatură șahistă, prin organizarea unei expoziții de carte veche de şah, din cărţi existente în fondul bibliotecii.
Materialul expus cuprinde cărți publicate în sec. XIX – XX (până aproximativ în jurul anului 1950), scrise în limbile germană, franceză, rusă, maghiară şi română.

Exponatele au fost selecţionate după mai multe criterii (istorie, teorie, manuale, problemistică, publicaţii etc.). Din punct de vedere istoric, sunt de semnalat autori precum Philidor, Albin, Mieses, Bardeleben, Maroczy ș.a. Sunt prezente în expoziție cărți care conțin partidele meciurilor Alehin – Capablanca, Euwe – Alehin, turneul care a desemnat campionul mondial după decesul lui Alehin (comentat de P. Keres), Botvinnik – Bronstein, Botvimnik – Smîslov, turneele AVRO şi Kecskemet.

Un loc aparte este ocupat de manualele de șah din diferite perioade, iar o lucrare deosebită este “Zur Geschichte und Literatur des Schachspiels” a lui von der Lasa (cca. 1880) şi care conţine o îmbinare de istorie, literatură şahistă şi dezvoltare a şahului. Numeroase lucrări (manuale, teorie) ale lui G. Maroczy sunt prezente în mod semnificativ în expoziţie.

Problemistica este generos reprezentată prin cărţile lui J. Dufresne și o lucrare a lui H. Rinck.

Un spațiu generos este rezervat periodicelor. Astfel pot fi văzute revistele “Magyar Sakk Szemle” (1902), “Revista Română de Şah” (începând din 1925), “Şah-Mat” (1935).

Literatura șahistă română, în afară de Albin – 1872, prima carte de șah apărută în țara noastră, este prezentă prin multe alte cărţi, dintre care le menţionăm pe cele semnate de L. Loewenton şi S. Samarian (acelaşi cu Gh. Sergiu).

În final amintim că realizarea acestei expoziţii se datorează implicării totale a d-rei Eszter Kovacs, şef serviciu relaţii cu publicul la BCU “Lucian Blaga”, care prin activitatea desfăşurată a contribuit în mod substanțial la succesul acestui eveniment.

(Materialul de faţă este opera inimosului nostru colaborator din Cluj-Napoca, dl. Doru Taloș.)

Distribuiți acest articol: