Dan Tratatovici – Şahul în viziune holistică

  Reading time 2 minutes

Nu se întâmplă prea des ca patima scrisului să se transmită de la părinţi la copii… Iar în domeniul şahului, ar trebui să căutăm mult pentru un asemenea caz.

Dar noi avem acum un exemplu recent.

Numele maestrului FIDE Monel Tratatovici este binecunoscut nu numai ca şahist, dar şi ca scriitor, căci sub semnătura lui pe volumul Primii 64 de ani… a debutat seria digitală din colecţia arhiŞAH publicată pe STERE.ro.

Iar la sfârşit de an 2016, fiul său, Dan Tratatovici, bun jucător de şah şi antrenor FIDE, publică un volum consistent scris în limba ebraică, intitulat Shachmat begisha holistit, care în limba română s-ar traduce Şahul în viziune holistică.

Preluând din prezentarea lui Dan, să spunem că titlul corespunde ideii de a lăsa şahul să vorbească prin intermediul a 300 de partide selecţionate şi 100 de studii şi probleme, fără a direcţiona în vreun fel gândirea cititorului, lăsându-l să … navigheze singur prin cele nu mai puţin de 452 de pagini ale cărţii. Rod al muncii autorului din ultimii 3 ani, volumul încearcă să atingă mai toate aspectele şahului: tactic şi strategic, practic şi artistic, masculin şi feminin, israelian şi internaţional…

 

 

Căutând pe internet o fotografie a lui Dan, am găsit şi ceva mai puţin cunoscut, şi anume un scurt metraj datând din anul 2012, cu Dan Tratatovici în rol principal.

Filmul se numeşte Zugzwang şi îl puteţi viziona la adresa https://www.youtube.com/watch?v=Q2uq4s6B-6s

[Fotografiile sunt prelucrate după site-ul youngchess.ro]

Distribuiți acest articol: