Concurs de compoziţie / Composition contest – h#2 – “Memorial Sergiu Than – 80 ani de la apariţia ŞAH-MAT”

  Reading time 6 minutes

Grupul de iniţiativă constituit din Christian THAU, fiul lui Sergiu THAN*), Valeriu PETROVICI, Comisia Centrală de compoziţie şahistă din cadrul Federaţiei Române de Şah, Dinu-Ioan NICULA, arbitru internaţional pentru compoziţie şahistă şi Marian STERE (Director de concurs), fondatorul site-ului www.arhisah.ro – Istoria Șahului Românesc), anunţă organizarea

Concursului internaţional (formal) de compoziţie de probleme de şah mat ajutor în 2 mutări (h#2) intitulat “Memorial Sergiu Than – 80 ani de la apariţia ŞAH-MAT”, omagial pentru memoria lui Sergiu THAN, renumit editor şi redactor de şah român, şi în acelaşi timp aniversar pentru cei 80 de ani de la apariţia publicaţiei ȘAH-MAT, prima şi singura gazetă dedicată exclusiv şahului, din istoriografia publicaţiilor româneşti de specialitate.

Tema impusă este tema THAN (emisă în 1974 şi lansată în 1976) în care se cere ca la o problemă de mat ajutor în 2 mutări, clasic (non-feeric), cu câte o soluţie pe gemen (de orice fel) să mai existe în “A” (de preferinţă) şi o soluţie iluzorie (cursă), a cărei respingere se bazează pe o mutare aparent legală, dar în fond neregulamentară, indiferent de motivul ilegalităţii, ca de ex.: rocadă, promoţie, en-passant, rândul la mutare, retropat, numărul de capturi, regula de 50 de mutări sau de repetare a mutărilor, principiul par-impar etc. Paradoxal, în celălalt gemen cursa devine reală, legală şi unică. (Vezi exemplele de mai jos şi motivaţiile lor.)

Trimiteri nelimitate, până la 15 martie 2016, prin e-mail la adresele marian_stere@yahoo.com ori contact@arhisah.ro sau prin poştă, pe adresa Federaţia Română de Şah, str. Vasile Conta nr. 16, Bucureşti, sector 2, cod poştal 020954, România, cu menţiunea “Memorial Sergiu Than – 80 ani de la apariţia ŞAH-MAT”.

Toate intrările în concurs vor fi afişate pe site-ul www.arhisah.ro, în secţiunea “Memorial Sergiu Than – 80 ani de la apariţia ŞAH-MAT” (care se va iniţia în curând), în ordinea primirii lor.

Fondul de premiere este de 500 Euro şi este asigurat de dl. Christian Thau, fiul maestrului omagiat.

Arbitrajul va fi asigurat de arbitrul internaţional Zoran Gavrilovski (FYROM).

Referatul provizoriu va fi comunicat pe site-ul www.arhisah.ro în 90 de zile de la finalizarea concursului, iar după un termen de alte 30 de zile pentru rezolvarea contestaţiilor se va publica Referatul definitiv.

Please reprint.

*) În anii ‘60, o eroare birocratică în transcrierea actului de identitate l-a transformat pe fostul ziarist și problemist Sergiu Thau în Sergiu Than, nume sub care a continuat să activeze atât în domeniul literar, cât şi cel problemistic.

Distribuiți acest articol: