1865-1885 – Familia

În această secţiune începem să derulăm un nou proiect major în vederea restituirii către publicul larg a uneia dintre cele mai vechi rubrici de şah din România, şi anume rubrica din “Familia” lui Iosif Vulcan.

Trebuie să mulţumim cu toţii Bibliotecii Centrale Universitare “Lucian Blaga” din Cluj-Napoca şi doamnei Eszter Kovacs, şef serviciu relaţii cu publicul, pentru acceptul de a utiliza formatul electronic din Biblioteca Digitală BCU Cluj.

stere_sah_istoria_sahului - sigla_BCU

Prin acest parteneriat media de înaltă ţinută, suntem în măsură de a vă pune la dispoziţie, la finalul acţiunii, nu mai puţin de 357 de rubrici din “Familia”, derulate în intervalul 1865 – 1885. Numărul poate crește, deoarece verificările continuă…

Am păstrat pentru prezentarea pe site-ul nostru numai prima pagină (pentru detalii tehnice și datarea exactă) şi pagina cu rubrica de şah. Veţi vedea că, cel puţin în primii ani, şahul apare doar prin acea, deja celebră, “Gâcitură de siacu”. Dar pentru că are legătură cu șahul, pentru că erau destui dezlegători, pentru că a fost o modalitate de mediatizare la vremea aceea a şahului, considerăm că merită cunoscute şi acele pagini. Acum vă lăsăm pe Dvs. să analizați singuri acea fascinantă rubrică de șah din “Familia” de acum 150 de ani încoace!

Cei care doresc să aprofundeze numerele din “Familia” sau alte publicaţii din Biblioteca Digitală BCU Cluj o pot face la adresa http://dspace.bcucluj.ro/.